donderdag 23 september 2010

Woensdag 22 september 2010 – Madeira

FlagMadeira Madeira Vandaag staat Madeira op het programma. Dit is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust. Samen met Porto Santo en de zuidelijker gelegen Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens vormt het de archipel en autonome regio Madeira van Portugal. De Azoren hebben binnen Portugal dezelfde status. De grootste stad op Madeira en tevens de hoofdstad van de autonome regio is Funchal.

IMG_0823 We hebben een excursie genomen met de bus om het eiland te gaan verkennen. Onze eerste stop is een overzicht van het eiland op 580 meter hoogte (Cabo Girão). Via de steile straatjes zijn we vervolgens met de bus gestopt in het authentiek vissersdorpje Câmara de Lobos, waar we hebben genoten van een lokaal drankje Poncha. Hier hebben we ons hartje kunnen ophalen met het fotograferen van de vele kleine vissersboten. Onze volgende stop is het Funchal park, waar ook de Presidentiële ambstwoning staat. Hier krijgen we de mogelijkheid om te proeven van de typische wijn van Madeira. Dit kan ons echter niet bekoren en we besluiten om geen fles aan te schaffen.

IMG_0744 Hier eindigt onze toer, maar Chris & Shannon staan ons al op te wachten om samen naar de kabelbaan te gaan. Deze lift brengt ons helemaal naar de top, waar we opnieuw een prachtig uitzicht krijgen, maar nu over de hoofdstad Funchal. In deze hoofdstad woont er meer dan de helft van de volledige bevolking van het eiland. Madeira kent een zeer mild klimaat (temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 16 en 22 °C.) en is door de natuur, de vele bossen en bergen populair bij wandelaars en natuurgenieters. Omdat de kust voornamelijk uit steile rotswanden bestaat en zandstrand vrijwel niet aanwezig is, kent Madeira geen massatoerisme. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1862 m).

madeirabottle De bekendste specialiteit van Madeira is de versterkte wijn die ernaar genoemd is. Behalve door deze Madeira-wijn is het eiland ook bekend om de espada; een lange zwarte vis die op veel verschillende manieren bereid wordt.

De vele exotische bloemen die er in het wild groeien kenmerken het eiland zodanig dat Madeira ook wel het bloemeneiland wordt genoemd. Naast de Canarische Eilanden is Madeira de enige plek op de wereld waar de kanarie in het wild voorkomt. Daarnaast komt er op Madeira de Laurisilva veelvuldig voor, hetgeen ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

IMG_1498 We hebben echter geen kaartje terug gekocht, dus hebben we gekozen om op een andere manier naar beneden te gaan, namelijk met de '”Tobogan”. Die vervoermiddel bestaat al zeer lang. Het is namelijk een slede met daarop een rieten mand waarin we kunnen zitten. Deze slede wordt aangestuurd door 2 personen die zich achteraan bevinden. Via de steile straatjes glijden we naar beneden. Na 2 kilometer pret komen we aan ons eindpunt.

IMG_1530Van hieruit moeten we te voet verder. Nog even een bezoekje aan de lokale markt waar het hebben kunnen proeven van een fruitsoort dat zowel naar banaan, als naar ananas smaakt. Jammer genoeg zijn we de naam vergeten. Om 17:00u is het tijd om richting Schip te vertrekken, want om 18:30u is de afvaart voorzien. Het schip is al dadelijk met de nodige vaart vertrokken richting Amerika.

20100922_Madeira

Met een afstand van 2630 nautical Miles voor de boeg zullen we nu 5 dagen moeten varen om de Atlantische Oceaan over te steken naar het eiland St. Maarten. Dit geeft ons de kans om jullie meer informatie te bezorgen over het Schip en wat er allemaal gebeurd aan boord van dit drijvend hotel. Zijn jullie nog allemaal mee ? Hebben jullie vragen over het schip of activiteiten, laat jullie gerust horen ?

MapWestboundCruise

3 opmerkingen:

Unknown zei

Dag Peter!

Fijn te lezen en zien (prachtige foto's!) dat jullie het goed stellen!
Aan ossetong in Madeirasaus moet ik me dus niet meteen verwachten begrijp ik? Mooi zo, laten we het maar op De Burgerij houden! ;-D

Veel groetjes (ook aan Mickey en co), amuseer jullie en tot blogs!

Bart S

eddy theunis zei

Dag Peter,

Een paar maanden terug waren er vreselijke overstromingen in Funchal. een kameraad van mij was toen daar en vertelde me achteraf dat het ginder zeer erg was..
Is er nog iets te zien van die overstomingen of is alles ondertussen ginder in de normale plooi gevallen.

Groetjes,

Eddy

Cor zei

Ik was al enkele keren op Madeira maar ik heb zelden een zo treffende en interessante beschrijving van eendagstoeristen gelezen. Het geheel voorzien van mooie en karakteristieke foto's. Mijn compliment. Ik wens jullie een mooi vervolg van de reis.