zondag 19 september 2010

Vrijdag 17 september – Gaudi

ILoveBarcelona Vandaag tijd voor wat kunst en cultuur, namelijk Gaudi. Deze merkwaardige man heeft ons vandaag toch iets bijzonders laten zien. Antoni Gaudí i Cornet (Reus of Riudoms, 25 juni 1852 – Barcelona, 10 juni 1926), was een Spaans architect. Hij ontwierp rond 1900 een aantal markante gebouwen en andere objecten in Barcelona en daarbuiten, waarvan de Sagrada Família de bekendste is. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de organische architectuur. Zijn werk valt onder de Art Nouveau/Jugendstil. In Catalonië wordt deze stijl het Modernisme catalá genoemd.

PostcardBarcelona We hebben een keuze moeten maken tussen de twee belangrijkste huizen en het is Casa Batlló geworden. Casa Batlló, gelegen aan de Passeig de Gràcia in Barcelona is een schepping van de modernistische architect Antoni Gaudí. Het pand werd door hem verbouwd tussen 1905 en 1907 voor de textielmagnaat Josep Batlló i Casanovas. Net als bij het even verderop aan dezelfde straat gelegen Casa Milà is hier niets hoekigs, maar alles is golvend en afgerond net als de golven van de zee. De voorgevel is bedekt met mozaïek dat doet denken aan de schubben van een vis. De zuilen op de gelijkvloerse verdieping lijken wel de poten van dinosaurussen te zijn en het golvende mozaïeken dak, de ruggengraat van een enorm monster. De balkons zijn als enorme kaken van zeedieren, die als het ware uit de zee ontspringen. Na het bezoek aan het huis voor bijna 2 uur zijn we met z’n alle richting “La Sagrada Familia” gereden met de bus.

20100917_Barcelona02_Gaudi

IMG_1072 La Sagrada Familia is een gigantische kathedraal die oprijst in het midden van de stad. Deze kathedraal is in aanbouw sinds 1882. Tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw een paar jaar stilgelegen. De huidige officiële opleverdatum is in 2026, maar of dit gehaald zal worden is nog maar de vraag. De snelheid waarmee de bouw vordert is voor een groot stuk afhankelijk van de hoeveelheid giften die toeristen binnenbrengen. De werken duren inmiddels al zo lang, dat de voltooide gedeelten al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden. Jammer genoeg zijn de rijen wachtenden zeer lang en besluiten we om enkel de buitenkant te bewonderen, wat echt de moeite is.

Omdat la Sagrada Familia een "verzoeningskerk" is mag deze uitsluitend betaald worden door donaties. Mede daardoor duurt de bouw zo extreem lang. Vanaf de jaren tachtig echter wordt de bouw ook betaald door het heffen van entreegeld. Omdat de Sagrada Familia een veelbezochte toeristische attractie is, gaat de bouw nu veel sneller. Terwijl in het begin slechts twee mensen aan de Sagrada Familia werkten, zijn er tegenwoordig ruim honderd mensen bezig, waaronder vijftien architecten.

IMG_0295 Tijd om snel een broodje te gaan eten en de voettocht aan te gaan naar het volgende monumentale project van Gaudi te gaan bewonderen, namelijk Park Güell. Park Güell is een park aan Carrer d'Olot, gelegen op het Multanya Pelada in het noordelijke gedeelte van Barcelona's district Gràcia. Gaudí plande en regelde de uitvoering van het park van 1900 tot 1914. De tuin is gebaseerd op Engelse modellen. Het project was niet succesvol en het werd eigendom van de stad in 1923. Op dit moment is het een van de meest kleurvolle werken, ondanks dat het nooit volledig voltooid is.

Vooraleer we aan het park waren moesten we eerst een steile straat op, maar de beloning is de moeite. De twee huisje aan de inkom, de trappen, de banken en de wandeling naar de top van het park was een mooie afsluiter van de culturele dag.

‘s Avonds naar een tapas bar, waar we langer zijn blijven zitten dan voorzien, want ondertussen was het beginnen regen en de sluizen van de hemel werden geopend, zodat de straten aan het overstromen waren. Na een uur en een volgende sangria later zijn we richting appartement getrokken om onder de wol te kruipen. Het was een superdag in Barcelona.

20100917_Barcelona02

Geen opmerkingen: