woensdag 15 september 2010

Een dagje Antwerpen – dinsdag 14 september 2010

logo_antwerpen Antwerpen, ‘t Stad, de chocolade, de frietjes en de diamanten, de beste omschrijving die we kunnen geven, dus moeten we dit zeker laten zien aan onze vrienden.

Via openbaar vervoer, “Den tram” zijn we vertrokken naar de Groenplaats waar we ons ontbijt hebben genomen. Wanneer we er waren kreeg we nog fijn onverwacht bezoek van moeke en vake. Een blij weerzien, want Kris en Walter kenden ze ook van vorige reis.

brabo Via de kleine straatjes zijn we terecht gekomen aan de Carolus Borromeuskerk.  In de kerk hebben we een kleine rondleiding gekregen.  Het waren maar 5 minuutjes want de kerk ging sluiten.  Kris en Walter waren onder de indruk van vele schilderijen en beelden.

AntwerpCathedral Tijd voor de legende over het ontstaan van Antwerpen met een bezoek aan het stadhuis en het fontein van Brabo.  Langs het Vleeshuis wandelen we naar het Steen waar we een mooi zicht hadden over de Schelde. De Vlaeykensgang kon niet ontbreken want dit is 1 van de oudste straatjes van Antwerpen.  We wilden iets gaan drinken in de Pelgrom, maar deze was pas open om 17u.  Te laat voor onze planning.  Dan hebben we onze tocht verder gezet richting kathedraal.  Onder de toren van de kathedraal hebben we een typisch Belgisch snoepje gekocht: cuberdons.  Joke van de winkel Nello heeft ons laten proeven van de cuberdons en van de lekkere Elixir d’Anvers.  Een flesje van deze goddelijke drank gaat dan ook richting Amerika.  De cuberdons halen het niet naar Amerika, ze waren te lekker.

GlassesOnze volgende halte de winkelstraat “Meir”. Gezellig kuieren langs de winkels en binnenstappen in het koninklijk paleis om de gaan kijken hoe ze chocolade maken, echt de moeite. Eindelijk een plaatsje gevonden om iets te gaan drinken, de Stadsfeestzaal. Deze zaal is na de brand prachtig gerestaureerd en teruggebracht in de originele staat. Onder de gouden koepel hebben we genoten van een glaasje cava en koffie (behalve Peter natuurlijk).

diamant Na dit moment of rust zijn we richting diamantwijk gewandeld, deze streng bewaakte straat is wel eens de moeite om door te lopen tijdens weekdagen. Dan pas zie je al de bedrijvigheid in de diamant-industrie.

Ondertussen is onze tijd al snel vooruit gegaan en zijn we ook aan onze laatste stop, het Centraal Station. Dit is een mooie afsluiter van ons bezoek aan Antwerpen. Nog even de inkom van onze dierentuin bewonderen en dan richting tram, want ‘s avonds hebben we nog een verrassing voor Walter & Kris.

20100914_Antwerp

Thuisgekomen, tijd om ons klaar te maken, maar nu met kostuum en das, want we hebben een tafel gereserveerd in restaurant “Het Pomphuis”.

pomphuisDit restaurant is gelegen in de haven van Antwerpen en is ondergebracht in een historisch gebouw waar de pompen nog steeds staan voor de droogdokken. Dit soort van restaurants, met verschillende vorken en messen zijn ze niet echt gewoon in Amerika.

Om de keuze niet al te moeilijk te maken hebben we gekozen voor het degustatiemenu. Eerst een glaasje champagne om de avond mooi te starten. Voor de liefhebbers, hier het volledige menu.

VOORGERECHTEN
oester
hart en zoetzuur van komkommer, druiven, radijs,
zoete ajuin, zure room en emmenthaler
oyster, cucumber heart and pickles, grapes, radish, sweet oignon, sour cream and emmental cheese
of
Konijnfilet
aubergine crème, paprika, tomaat, appelkapper, venkel en geitenkaas
rabbit fillet, eggplant cream, bell pepper, tomato, capers, fennel and goat cheese

HOOFDGERECHTEN
tarbot
bisque van langoustine, mousseline, bieslook, jonge ui en tomaten risotto
turbot, langoustine bisque, mousseline, chive, young onion and tomato risotto
of
Wilde eend
koolrabi, spinazie, snijboon, champignons, portosaus en belle de fontenay
Wild duck , cabbage turnip, spinach, scarlet runners, mushrooms, port sauce and belle de fontenay

DESSERTEN
pruimen met lint van “guanaja” chocolade (70%), karnemelk, yoghurt sorbet en pecannoten
plums with ribbon of “guanaja” chocolate (70%), buttermilk, yogurt sorbet and pecan nuts
of
Kaasbordje van het seizoen door kaasmeester “Van Tricht”
Seasonal cheese variety plate from cheese-master “Van Tricht”

We hebben een geweldige avond beleefd in een mooie omgeving en met toffe vrienden. Het was ook voor hen een geweldige ervaring. Morgen een dagje thuis, vooraleer we de grote stap gaan nemen naar Barcelona en de Atlantische oversteek.

20100914_Restaurant

Geen opmerkingen: